Coronafris

Coronafris

Wat is het fijn om iets nieuws te maken. Thuis improviseren en wegdromen achter mijn vleugel. En dan opeens ontstaat er een idee voor een song. Jammer genoeg kun je nauwelijks optreden in deze tijd. Het is namelijk het allerleukst om te laten horen wat je thuis hebt bedacht.

Covid gooit veel roet in het eten voor de musicus. Toch biedt een crisis ook nieuwe kansen. Zoals het meestal gaat: als iets went, zie je na verloop van tijd voordelen van de nieuwe situatie. Er is meer tijd om te componeren. Om tekst te schrijven. Om Bach te studeren. En voor iemand die van schone handen houdt, is het een absolute toptijd.

Als pianist moet je het doen met de piano die er staat, gestemd of niet. Wat ik meestal deed voor een optreden was de uitbater vragen om een warme sopdoek. Het is heel naar om op kleverige toetsen te spelen. Neem de kroegpiano met bier op het klavier. Sla één toets aan, dan krijg je er vier! Maar het allersmerigst zijn de korstjes van onbestemde herkomst op de toetsen. Te vies om aan te raken!

Niet alleen de piano’s van anderen zijn gevaarlijk. Ook bij mij thuis is het wel eens misgegaan. Gezellig quatre-mains spelen met een leerling. Toen ik later nog wat voor me zelf speelde, bespeurde ik een zweem van frikandel speciaal. Toen ik aan mijn vingers rook, werd mijn vermoeden bevestigd.

Eigenlijk best een vies beroep, pianist.

Zie hier het voordeel van de hygiënemaatregelen. Zelfs de pianoles krijgt een nieuwe impuls. Hoe kun je de toetsen muzikaal reinigen?

Neem in iedere hand een vochtig doekje. Veeg met de ene hand over de toetsen van links naar rechts en met de andere van rechts naar links, en andersom, met twee handen na elkaar, hand over hand, tegelijkertijd of naar elkaar toe. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Een leuke, ritmische oefening voor de links-rechts-coördinatie. Met een vliegende start is de les dan al met een hoop plezier begonnen.