Muzieknotenzorg

Muzieknotenzorg

Muzieknotenzorg

Laatst las ik in een artikel over werk en inclusie dat slechts 30% van de blinden en slechtzienden in Nederland betaald werk heeft. Laat staan een vast contract. Daar schrok ik van. Zeker omdat er veel gedaan wordt aan re-integratie en het aanpassen van de werkplek. Ook zijn er quota verplicht gesteld om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Aan het aantal blinde werklozen af te meten is deze ondersteuning niet heel effectief.

Een aantal jaar geleden werd mij een traject aangeboden dat mijn kansen op de arbeidsmarkt zou kunnen vergroten. Met beide handen pakte ik deze hulp aan. Wie weet kon ik met nieuwe vaardigheden meer werk genereren. Leuk!

Over mijn hulpvraag hoefde ik niet lang na te denken. Ik hoopte op hulp die speciaal op mij van toepassing zou zijn om mijn vak nog beter te kunnen uitvoeren. Dus op de vraag ‘wat heb je nodig’, antwoordde ik: een muzieknoten-voorleeshulp. Dat is iemand die iedere week een uur noten komt voorspelen en noten kan noteren. Voor mij belangrijk om op de hoogte te blijven van vakliteratuur, nieuwe methodes voor leerlingen en natuurlijk om inspiratie op te doen.

De medewerkers bij ‘de instanties’ hadden nog nooit gehoord van deze hulpvraag. Ze konden me dan ook niet helpen aan mensen die daarvoor zijn gecertificeerd. Hun aanbod bestaat uitsluitend uit wat ze zelf denken dat goed voor mij is. Wat ze wel voor me konden regelen: begeleiding bij het stellen van doelen. Controleren of de doelen behaald worden. Een loopbaantraject. Een jobcoach. Een competentietest. Een snuffelstage. Zelfs een werk-fit traject!

Dat ging me te ver. Ik kan zelf de wekker zetten, heb drie kinderen grootgebracht en het ontbreekt mij niet aan werklust. Ook kan ik mijn eigen doelen stellen. Van het geld dat instanties en ondersteunende bedrijfjes aan mij als gehandicapte hebben verdiend, had ik heel wat uurtjes muzieknotenzorg kunnen inkopen.

Onlangs heb ik een mooie deal weten te sluiten. Een collega koordirigente wil graag arrangementen hebben voor haar koor. Ik maak ze speciaal op maat en zij schrijft ze uit. Zo kan het koor lekker zingen en ik naar harte lust arrangeren. Op het Centrum voor de kunsten waar ik tegenwoordig werk, kan ik iedere week het resultaat beluisteren. Goed geregeld!!!